Vorst aan de grond, ijskristallen op het raam en buiten raast een stevige sneeuwstorm voorbij . De bontmuts kon op voor deze winterse voorstelling van Orkest Nota Bene.

Het was passend koud in de Dominicuskerk, waar we eind januari ons winterse concert Vorstelijk speelden. In door glas-in-lood gekleurd licht opende het orkest met het statige King Arthur van Henry Purcell: vorstelijk in koninklijke zin.

We vervolgden met een compositie van onze huiscomponist Douwe Evert Dijkstra: Prinsentuin. De enkele Friezen in het publiek dachten met weemoed terug aan de enige echte Prinsentuin in Leeuwarden toen ze het hoorden, want daar is het stuk op gebaseerd. Maar ook de niet-Friezen zagen de eendjes levendig voor zich in de eendenvijver.

Daarna een virtuoos hoogtepunt: het fluitconcert Concerto per due Flauti met Agnes Boonstra en Mirjam Pastink als solist, gecomponeerd door Domenico Cimarosa die aan het hof werkte. De vervlochten fluitsolo’s hebben ons publiek geroerd en misschien voelden ze zich ook even als koningen.

Voor de moderne klank werd er uitgeweken naar de King of Pop Michael Jackson (Thriller), de King of Jazz Louis Armstrong (What a Wonderful World), en de koning van het witte doek James Bond (On her Majesty’s Secret Service), bij deze laatste speelde solist Pelle van Mansvelt op hoorn.

We eindigden met een zwierige Russische Snow Storm van Georgy Sviridov, die heerlijk door de kerk heen galmde.

Klik hier voor het Programmaboekje Vorstelijk